Saturday, August 22, 2009

RAMADHAN DI ZAMAN KECIL KU...

Actually its raining outside...not that heavy...but it is quite a scene...I am sitting in front of the laptop which is facing the window that is open to the backyard of my house. Quite a scenery becoz ada pokok duku, pisang, pokok getah, pokok pandan wangi, ubi, rambutan...dan macam-macam pokok. Orang kat bandar jarang ada suasana macam ni .

There is no sound of vehicle becoz there is no main road here only jalan kampung yang boleh di lalui oleh satu kenderaan sahaja pada satu-satu masa. Only the sound of the raindrop can be heard now. And amazingly I am on the net which could connect me to the world. So I maybe in the kampong, real kampung but well connected... excellent in fact.. better than the berukband that my son mentionend in his blog although he is living in the heart of the metropolitant KL.

Enough of the scenery.. the rain is getting heavier now.

Sebenarnya umi nak cerita pasal ramadhan zaman umi masa anak-anak kecil dulu. Umi tergolong dalam anak-anak yang membesar zaman pop ye ye...Maksudnya zaman 1970an. Masa tu penyanyi yang sinonim dengan era itu adalah seperti A. Ramli, Jefri Din dan ramai lagi (umi tak ingat namanya) Antara lagu yang popular adalah lagu 'Oh Fatimah' . Lagu itu sangat umi minati sebab mengingatkan pada bonda umi yang namanya Patimah. Kata mak ... dia pernah berpaling bila dengar lagu tu dekat pasar minggu sebab dia ingat orang panggil dia.

Ketika itu umi masih bersekolah rendah dan umi tinggal di rumah nenek. Umi dan kaklong berdua tinggal di situ kerana parent kami menetap di Sg Besi. Ayahanda kami bekerja sebagai askar di Kem Sg Besi. So kami melengkapkan lagi keramaian yang telah sedia ada di rumah nenek. Ketika itu aki (panggilan untuk datuk) adalah ketua rumah kepada dua orang isteri dan setiap isteri itu pula ada tak kurang daripada 7 orang anak. Sampai ini umi tak pernah tahu dengan pasti berapa orang anak daripada setiap isteri aki. Sebab mereka tu dah blend together. Maknanya setiap kali waktu berbuka ada 17 orang kanak-kanak , 2 orang ibu dan seorang ayah. Besarkan... meriah sangat...Tapi tak ada gaduh-gaduh sebab kami semua sangat takut dan hormat pada aki.

Oleh kerana bapa saudara dan mak saudara kami ramai... maka kami yang tergolong dalam angkatan kanak-kanak di bawah umur 'dilarang' berpuasa... Memang itulah yang berlaku.. Masa itu kami yang di sekolah rendah ni tak dibenarkan berpuasa. Kalau kami menyorok-nyorok ikut bersahur pun masih tak dibenarkan berpuasa. Yang tak bestnya masa berbuka pun kami dihalang daripada memasuki dapur.

Bila umur dah besar sedikit barulah kami masuk dalam angkatan orang-orang yang berpuasa. Paling best waktu nak dekat berbuka sebab waktu itu kamilah bala tentera yang akan menghantar makanan ke rumah jiran dan saudara mara. Waktu itu tak ada bazar ramadhan macam sekarang ni. Jadi setiap petang semua suri rumah akan memasak sendiri juadah untuk berbuka puasa. Masa itu lah kuih buah melaka, ondeh-ondeh, menteri mandi, badak berendam, seri muka, talam berlauk, kuih koci, kuih dadar, dan macam-macam setiap hari bertukar menunya.

Seronok sungguh menghantar juadah ke rumah-rumah jiran sebab setiap pinggan yang pergi pasti balik berisi dengan juadah daripada jiran itu pula. Jadinya semasa berbuka puasa meja hidangan kami akan penuh dengan pelbagai makanan. Yang bestnya makanan itu tak membazir pun , sebab memang kami akan menghabiskannya. Kalau tak sempat masa berbuka kami akan sambung lepas solat terawikh di depan tv (hitam putih) masa tu. Masa ramaddhan siaran yang paling popular adalah musabaqah membaca al Quran. kami sekeluarga akan berhimpun di hadapan tv untuk menonton musabaqah. Biasanya aki akan set kan sapa calon pilihan nya. Kami juga akan menonton macam aki..... sambil menonton sambil menilai...Aki adalah imam kampung tersebut.. salah sorang ulama negeri melaka. Beliau pernah mengaji di Mekah.

Waktu sahur pula kami tak perlu di jerkah untuk dikejutkan pun sebab waktu pagi aki (orang yang pertama bangun) akan membuka siaran radio waktu pagi sebesar-besarnya. Berkumandanglah suara umi kalsom penyanyi mesir dengan lagunya yang merdu. Bila aki dah pasang radio maknanya semua orang dah kena bangun. In fact anak-anak lelaki aki tidur di ruang tamu beralaskan 'lembek' nama sejenis tilam . Manakala kami yang perempuan tidur dalam sebuah bilik beramai-ramai. Of course katil is not needed.

Sahur kami adalah seawal pukul 3.30 pagi... memang awal betul. Selepas sahur biasanya kami yang masih kecil akan tidur semula.

So begitulah Ramadhan semasa umi kecil dahulu. Memang saat berpuasa sewaktu masih kecil sangat meriah sebab kita diraikan.. Bila dah dewasa dah jadi ibu, waktu puasa adalah waktu tanggungjawab semakin bertambah sebab nak memikirkan untuk meraikan anak-anak berpuasa pulak.

Terima kasih pada arwah aki yang mengajar umi berpuasa, terima kasih pada arwah nek Esah dan nek Busu (isteri-isteri aki) yang bersusah payah memeriahkan puasa umi dengan juadah dan kenangan yang tak mungkin dilupakan...

No comments: