Sunday, July 12, 2009

UMMI DAN MAT BANGLA

Hari ni... 12 Julai, 2009. Pagi-pagi lagi ummi dah start engine MBR 59 untuk ke maktab.. kali ni ummi drive sendiri sebab RBB tak boleh bangun ... lepak... lesu... sebab pukul 6.00 pagi dia baru balik dari operasi cegah maksiatnya....(orang buat maksiat banyak sebelah malam ke...?????) ntahlah... tapi agaknya siang-siang dia orang ni sibuk cari duit untuk dilabur buat maksiat sebelah malam ... agaknya lah....

So ummi dengan penuh ke terujaan... memandu MBR 59... sejak akhir-akhir ni dah kesedap bawak kereta nissan sylphy tu... rasa macam...best sangat... Mesti marah MAT 6389.... kalau lah dia perasan betapa tuannya ini dah terpaut hati pada MBR 59. Nak buat camna... sudah sunnah alam... bila WIRA di banding dengan SYLPHY... memang kau wira tetap ku tinggalkan ....

Dalam ke terujaan memandu , dah separuh jalan baru ummi perasan minyak MBR dah paras kritikal...Untuk pengetahuan u all semua ... ummi tak pernah isi minyak kereta... So umi bisik dalam hati... sempat kot sampai balik semula ke sg rambai...

Sejarah pemanduan umi ni perjalanan hanya ke ofis sahaja... tiada jalan lencongan... okay... Selain daripada tu.. mengisi minyak jugak tidak termasuk dalam rutin pemanduan.... Waktu di SMK Seri Mahkota dulu budak ofis yang tolong hantar kereta ke stesen minyak berdekatan sekolah...atau bila sempat ummi arahkan RBB untuk isi minyak once a week...

Ummi ke maktab hari ni sebab ada taklimat daripada penyelaras program pesisir UTM untuk PhD. Bagus jugak ada program ni... baru ummi terasa yang ummi perlu bereskan penulisan yang tertangguh... kalau tidak umi berada dalam zon selesa... sangat selesa... sampai tak buka file thesis ummi yang belum suku pun itu...

Bila ummi start enjin untuk pulang selepas tamat taklimat tersebut... pertama kali dalam sejarah pemanduan umi ... red signal untuk minyak menarik perhatian umi... perjalanan balik ke sg rambai... sejauh 40 km... umi pasti minyak tu mampu sampai sejauh itu.. tapi kiri kanan lebuh AMJ tak ada stesen minyak malahan tak berorang pun.. datang kehendaknya Handphone ummi pun dah habis bateri... tak senang hati betul ummi di buatnya..

so bila umi berhenti depan trafic light dan nampak stesen minyak mobil yang berhampiran dan dalam laluan umi pulak tu.. umi rasa umi mesti melakukan sesuatu yang umi tak suka lakukan..mengisi minyak MBR... So akhirnya umi berjaya menempatkan kereta tersebut di petak depan slot minyak tu... sebaik membuka pintu umi cari dulu pekerja yang boleh bantu ummi.. kebetulan hanya ada seorang pekerja disitu..

"bang.. tolong saya isi minyak ni.. saya memang tak pernah isi minyak sendiri.. selalu husband yang buat"terjah umi tanpa segan silu..
Pekerja itu... berwajah agak handsome.. dan masih muda ... datang kepada ummi dengan tersenyum..
"tak pernah isi sendiri ye..." kata bangla muda itu sambil tersenyum senyum.
"Nak buka tangki minyak kereta ni pun saya tak tahu" tambah umi lagi ... menunjukkan lebih banyak kebodohan diri.
"ye ke" Rahman... nama bangla itu tertera di tshirtnya... menambah lagi sambil tersenyum... dia mencari-cari button untuk membuka tangki minyak MBR...
"kereta ni boleh pakai minyak diesel ke?" serius saja si Rahman menanya....
"tak... dia pakai petrol aje" umi membalas bersungguh-sungguh.
"saja je ... saya ingat awak tak tahu tadi" si rahman ternyata cuba menguji tahap kebodohan ummi..
"kau jangan main-main kan saya tau.."umi sudah mula nampak kenakalan si bangla itu..
"u nak yang merah ke atau yang hijau" si rahman menguji tahap kebodohan ummi lagi..
"yang biasa orang pakailah." jawab umi sudah mula ragu-ragu. ternyata si rahman berjaya meng'confuse'kan ummi..
"memang orang biasa pakai yang hijau" si rahman ternyata telah dapat mendiagnos tahap penyakit kealpaan umi dalam bab teknikal terutamanya membabitkan kereta..
akhirnya selesailah pengisian minyak MBR yang amat bersejarah dalam kehidupan pemanduan kereta ummi.

Sebenarnya rahman si bangla tu banyak menyedarkan ummi. Betapa umi selalu ambil mudah perkara yang sepatutnya ummi ambil berat... Ummi selalu jadi penumpang yang pasif disebelah RBB...
sepanjang perjalanan umi terkenangkan usikan Rahman si bangla muda yang fasih berbahasa Melayu itu. Dia memang berjaya mengusik minda umi untuk menerobos zon selesa umi selama ini... umi harus berani mencuba sesuatu yang baru...

3 comments:

abu dzar al-husaini said...

mula mula naik sharodz lepas tue isi minyak sendiri,lepas nie apa agaknye eyk?hahaha

pergi shopping sendiri kot?

sikulat said...

lepas nih die pi KL sendiri..
heheh...

EimaruSi|ence™ said...

Silap2 sampai ke Perak kot..
[Hahahaha..memandai jek]