Wednesday, June 17, 2009

sehari kehidupan di kolej 9 UTM




Setelah 3 jam lebih mengharungi perjalanan ke skudai, akhirnya kami sampai ke kampus UTM . kali pertama setelah bergelar mahasiswi UTM. Itupun setelah kami menamatkan satu semester pengajian kami.

Kami tidak terus ke pejabat supervisor kami. Destinasi pertama adalah untuk mencari tempat penginapan. So kami menuju ke kolej 9. sesampai di sana kami terus mendaftar di kaunter asrama. RM 12 bertukar tangan. RM 10 untuk bilik dan RM 2 untuk cadar dan bantal.

Yang kelakarnya kami terpaksa mengusung bantal dan cadar masing-masing....

bayangkanlah sebagai lecturer di IPG.....
kami memang sering berpindah randah dari satu hotel ke hotel yang lain sewaktu menjalani kursus, mesyuarat dan sebagainya..

kami hanya perlu menarik beg pakaian kami dan masuk dengan penuh elegan kedalam bilik kami masing-masing yang telah dikemaskan oleh pekerja hotel.....

tapi kali ini sebagai mahasiswi ...
kami mengusung bantal, cadar dan sarung nya.....
sungguh mengharukan....

it really touch me actually...
all the way ... kami tergelak sakan..

sebenarnya selama jadi student selepas meninggalkan sekolah menengah...
ummi memang tidak merasa kehidupan di asrama..
di Kanada kami menyewa apartment jauh daripada kampus ...
towards the end of my students' life di kanada... ummi tinggal di bungalow yang disediakan untuk married couples..
so umi tak rasa tinggal di asrama.

masa buat master di UM..
umi menjadikan rumah Dr Zakiah sebagai asrama sementara...
and in fact... pejabat nya untuk lepak-lepak sementara tunggu sesi kuliah...
sehinggalah umi graduate dengan master degree di UM.

dan kali ini umi jadi student untuk my Phd...
dan mengusung bantal ke asrama...

sesampai di asrama.
kami dikejutkan lagi dengan debu-debu dan tilam yang uzur tanpa alasnya..
lantai yang tidak bersapu...
sesopan kami (pada dasarnya) tak sanggup nak menanggalkan kasut bila masuk ke bilik tersebut...

so... bila rakan ummi Hafsah mencadangkan agar kami balik petang itu juga sehabis sesi dengan Dr Hamdan, umi dan gie bersetuju dengan senang hati.... sebab driver kami nak balik awal....so kami tidak bermalam disitu..

sebenarnya yang menjadi faktor penolak yang pertama untuk bermalam disitu bukan kisah mengusung bantal tu... tapi kenyataan bahawa bilik air nya di luar bilik dan terpaksa berkongsi dengan siswi lain yang menginap di kolej tersebut...

itu lah kenyataan paling sukar untuk di lalui...
having my own bathroom inside my room di rumah...

I could not imagine my self ... to share bilik air dengan siswi lain..

Bukan nak menyombong...
tapi kalau ada cara lain... i will opt for the other choice....

sorry UTM...

Kata Gie..
"kak... kita datang ni nak tengok jalan ke UTM....supaya the next time kita datang terus ke dewan untuk Konvo...."

and that we plan to do....
Posted by Picasa

1 comment:

gie said...

a long journey...tapi hanya dalam tempoh 12 jam...harap2 bawa banyak manfaat...antara terkejut dan terperanjat kena present dalam seminar, tulis jurnal..nak ngajar lagi...biar betul,fokus kena lebih..tapi yang mana satu...boleh ke...boleh mesti boleh ye tak kak...