Sunday, June 28, 2009

ME AND THE CAR...

Okay, so entry kali ini ... of course something about my car experience....

Kereta pertama umi cuba drive... adalah sebuah mazda tua.. flat dia AL208...
Masa tu umi dah ada 4 orang anak....

Umi cuba bawa kereta tu... my husband was the instructor...
he was so strict and mean....
so tengah jalan... I asked him to stop the car... even though I was the one that hold the stering...because... he kept on scolding me.... for not doing the right thing...and that made me nervous and tak boleh berfikir waras lagi.

pengajarannya jangan ambil husband sebagai instructor...
sebab teguran nya buat kita berjauh hati...

Kereta kedua yang umi cuba bawa adalah sebuah kenderaan jenis van...
MV 5797....
Okay... jerk umi bawa... masa tu tak ada lesen... tapi husband duduk sebelah..
seronok jugak bawa van tu... sampai lah ke tanjung dahan..

Kereta ketiga...was ... my brother's wira...CAR......(flat belakang dah lupa dah)
masa tu umi dah ada lesen... tapi tak berani bawa kereta lagi..
tempat kerja (15 minutes walk aje) tapi kena merentas sebuah junction yang agak complicated (at least to me)...

Umi bawak kereta tu sebab adik tinggalkan setahun pada kami sebab dia berkursus di Australia.
Pada mulanya tak berani bawak ... tapi bila dah jenuh menumpang orang,.... walhal rumah dekat aje.. dan CAR pun macam senyum sinis je tengok umi tumpang kereta orang sedangkan dia ada kat porch depan rumah kami..

So finally, gelap-gelap subuh lagi umi dah bawa kereta ke sekolah sebab konon nak elak kereta banyak kat jalan raya...
sesampai kat sekolah... jaga belum buka gate lagi...I parked the car outside the school compound and gave the key to the guard so that he will park the car dalam school compound...

second day ...
umi keluar awal juga ... tapi not too early sebab takut gate tak buka lagi...
masa tu hanya ada kereta pak guard aje yang ada dalam school compound tu...
and yet... I parked the car betul-betul sebelah kereta tu... walhal ada banyak space lagi ...
and you know what... umi langgar kereta tua pak guard tu..
kereta pak guard tu tak apa-apa pun tapi lampu kereta umi pecah ....
umi duduk dalam kereta tak berani keluar pun..
sampailah husband datang...

So that was my third car...

Lepas adik balik dari australia... kami beli MAT 6389.... actually that was our first car...
husband make sure kereta tu automatic sebab dia tahu betapa penakutnya ummi...

On and of ummi bawak kereta tu... bila umi sambung belajar ... umi dah tak pegang stereng lagi..
to me... driving hanya bila betul-betul terpaksa.

Habis belajar... umi terpaksa drive sebab umi dah mengajar sekolah yang jauh daripada rumah.. masa tu umi dah tak duduk di serkam lagi...

Hari pertama nak drive...
umi menangis dulu....masuk bilik air..keluar bilik air...
itu pun masa tu husband kursus 3 hari kat bangi...

so kali pertama sampai ke sekolah tu... lega bukan main lagi....
lepas tu ... umi makin berani bawa kereta..
dah mula speeding...
cuma satu yang umi tak buat...
umi tak pernah melencong ke mana-mana... betul-betul rumah ke sekolah... dan sekolah ke rumah...

satu hari bila umi dah ter confidence sangat...
umi terlibat dalam accident.. masa overtake kereta lain... kereta umi tak dapat dikawal... terbabas masuk parit...masa tu lagi 2 tiga hari nak raya...
alhamdulillah selamat... cuma MAT rosak teruk...

why do I tell you all pasal cerita ni..
sebenarnya...

hari sabtu yang lalu... kali pertama umi bawa nissan sylphy MBR 59 mendaki bukit SMKA syarifah rodziah.. sebab pergi menanda rekod kemajuan anak-anak..

sebelum ni umi tak pernah cuba.. sebab naik bukit... jalan sempit...dan susah nak parking...
tapi hari tu dah terpaksa... umi pergi awal... nak elakkan jam..
tapi on the way balik... sewaktu bagi laluan pada kereta yang naik bukit tu... umi park kereta tu depan kereta lain yang parking tepi jalan..
so bila nak undur untuk mengelakkan kereta tu... MBR 59 tak mahu undur... makin ke depan pulak dia... umi pun panik jadinya...nasib baik ada seorang hamba allah lalu... umi buat muka tak malu tanya macamana nak buat... dia ambil batu dan tahan tayar kereta tu daripada bergerak kedepan bila umi lepaskan brek...
alhamdulillah...usaha itu membuahkan hasil... umi berjaya mengelak daripada melanggar kereta kat depan tu... dan berjaya menuruni bukit syarifah rodziah...

dan untuk pengetahuan u all semua... ini semua berlaku sebab husband tak ada lah ni..
sejak akhir-akhir ini... dia asyik outstation ke merata-rata tempat di Malaysia..

agaknya...ada hikmah disebalik semua ini...
umi harus lebih independent dalam bab memandu ni...

tapi kira okay lah kan... ada perubahan... walaupun slow....

Pn Norasmawati yang berani tu pun jarang bawa kereta (ke belum ada lesen lagi???)

4 comments:

sikulat said...

wahaha.. tetiba nama penuh saya ada dalam blog nih.. terang & nyata lagi.. hehhee..

dah ada dah lesen (wlpn kesah ku & lesen ada satu peristiwa tragis suatu ketika dulu) tp telah ku berjaya ambik lesen dgn jayanya tahun lepas. Skang masih 'P'.

Tapi cam k.ngah le.. nak bawak boleh.. tapi kena terpaksa sangat baru nak amik kunci & start engine..

Berani.. mmg berani.. tapi pemalas.. aahhaha.. waktu hasrin demam ke.. terpaksa nak hantar bebudak ke tadikan & bawak die gi klinik je bawak kete.. hohohoho..

lain-lain ketika..lalallala...

kimarejha said...

hahahahaha...aja berjaya membuktikan aja xpenakut mcm umi...just owg je xpercaya kt aja...tq bg aja bwk umi hr 2..

Zakiah said...

once your show your hubby that you can drive the car anywhere, life will start to change.... I used to drive only when I have to, and only from home to UM, but now, I even have to fetch him from his office!

4Ddict|.46 said...

kekeke...

da powa da umi saya ni bawa keter.da naik sharodz rupanya.