Wednesday, September 2, 2009

RAMADHAN BUAT IBU ANAK 8

"umi....nak nasi" laong kakngah dari hujung meja.

Bekas nasi umi capai dan umi sendukkan nasi kedalam pinggan kakngah.

"umi....hulurkan air tu" bersuara pula si uda dari hujung meja.

"eh abang dulu lah" sahut si along pula saling berebutan untuk mendapatkan air sirap sejuk yang memang nampak sangat menyegarkan.

Umi menuang air sirap ke dalam dua gelas dan dihulurkan kepada kedua-dua anak lelaki umi yang seolah-olah terpaku di kerusi masing-masing.

Sejak azan maghrib lagi umi belum pun dapat membasahkan tekak walaupun umi juga turut berpuasa bersama mereka.

"umi....adik pun nak kuih tu" celah kak uteh ditengah-tengah kegamatan anak-anak umi yang sibuk berbuka puasa itu.

Meja yang memuatkan lapan orang itu terpaksa kami tambah dua lagi kerusi supaya dapat memuatkan kami semua yang berjumlah sepuluh orang. Namun sedari tadi umi belum dapat meletakkan punggung ke kerusi itu kerana sibuk memastikan semua anak-anak selesa untuk berbuka puasa.

"saya nak mee lagi" anak lelaki umi yang masih belum berpuasa turut menambahkan kemeriahan berbuka puasa di rumah kami walaupun dia masih belum berpuasa.

"orang belum pun dapat lagi mee tu tau" rajuk kak cik yang juga tidak berpuasa tetapi minta diraikan seperti abang-abang dan kakak-kakak nya yang berpuasa.

"eh...kau bukannya berpuasa" tegur kak lang yang tidak berpuas hati dengan adik-adiknya yang tidak berpuasa tetapi turut minta di layan sama.

"umi....umi...umi..." suara anak bongsu umi dari dalam buaian yang terjaga akibat kebisingan kakak-kakak dan abang-abangnya yang sedang berbuka...

umi mengambil segelas air dan sepinggan mee untuk di makan sambil membuai si bongsu yang telah menyelak kain buaian untuk melihat pesta berbuka puasa di rumah kami.

Akhirnya dapat juga umi berbuka puasa walaupun sebelah tangan lagi membuai si bongsu yang tidak ada tanda-tanda untuk tidur lagi.

Ketika itu si along berumur 12 tahun , angah 11 tahun, uda 10 tahun , K uteh 8 tahun, K lang 7 tahun manakala angkatan yang masih belum berpuasa berumur 4, 2 dan setahun.

Sebagai ibu kepada anak seramai itu, bulan ramadhan adalah bulan melatih anak-anak. Berpuasa bagi anak-anak kecil seolah-olah telah memaksa mereka untuk melakukan suatu kerja berat jadi apabila sampai waktu berbuka si ibulah tempat pergantungan mereka untuk mendapat layanan kelas satu akibat daripada proses yang mereka lalui semasa berpuasa.

Apa pun kini semua anak-anak umi telah dewasa dan sepatutnya telah mengenal hikmah di sebalik ibadah puasa. Bagi umi saat yang umi lalui ketika melatih mereka berpuasa adalah saat yang indah bagi seorang ibu kerana pada ketika itulah umi merasai bagaimana seronoknya dapat melayan semua anak-anak dan dapat umi luahkan kasih sayang umi yang tidak berbelah bahagi kepada mereka semua.

semoga anak-anak umi mengerti bahawa sebagai ibu, umi menyayangi mereka semua kerana merekalah amanah terbesar daripada Allah yang terpikul ke atas umi.

semoga suatu hari nanti apabila umi telah tiada di dunia ini, mereka akan mendoakan kesejahteraan ke atas roh umi dan buyah dan di ampun kan segala dosa yang kami lakukan terutamanya atas segala kealpaan kami dalam mendidik mereka semua untuk menjadi insan yang soleh, insan yang beriman kepada Allah swt.

No comments: