Saturday, November 15, 2008

WIRAKU YANG MEMBAWA DIRI...kereta wira yang telah menghentak belakang WIRA kesayanganku..Satria ini lah yang telah menghentam belakang Wira Merah dan telah menyebabkan Wira ummi turut tercedera....


Kesian WIRA ummi.....

syukur..... anakanda Ammar cedera sikit aje.


RBB dah memulakan lagu mengantuk... mata umi pun macam ditarik-tarik semakin melayu... tak tahulah kenapa hari ni mata mengantuk sungguh. RBB minta anak-anak kat seat belakang tolong picit-picitkan bahu. Last sekali bila dah tak tertahan menanggung ngantuk RBB minta ummi picitkan tangannya. " hait ni tak boleh jadi nihh! teruk sangat mengantuk dia ni..." bisik ummi dalam hati.

Laluan yang RBB ambil untuk pulang ke Sg Rambai terasa teramat jauhnya.
"bukan ke laluan ni lebih jauh daripada laluan biasa?" ummi tanya pada RBB.
"biasa aje..." nada jawapan penuh mengantuk dari RBB.

ummi lontarkan pandangan ke luar kereta. Ni baru sampai Tambak Paya. RBB tidak menunjukkan tanda-tanda akan beransur pulih dari tanda-tanda kelenaannya.

"takpe lah kang dekat lebuh AMJ ummi bawak" usul ummi penuh nekad. Kereta sylphy ni tak pernah mengenal orang lain selain RBB lah pemandu solonya.

" ye ke?" tanya RBB macam tak percaya.
ummi tak membalas lagi. Pemanduan diteruskan dalam kelesuan RBB. Anak-anak dibelakang tak berbunyi-bunyi. Risau agaknya melihat RBB yang semakin lesu.

Sesampai di simpang Kandang RBB berhentikan sylphy nissan itu di tepi jalan. Menukar gear ke mod Parking. Ummi sudah nekad stereng pasti akan dipegang kali ini. Perjalanan mesti diteruskan.

Pemandu sudah bertukar orang.
"bestnya bawa kereta ni" bisik ummi dalam hati.
Ummi mula berangan untuk membawa kereta ini ke maktab bila-bila ada kesempatan. Ummi sudah mula membayangkan reaksi kawan-kawan kalau tahu datin Halimah sudah bawa kereta sebesar sylphy. Gelaran datin itu dikurniakan kepada ummi kerana seringkali dihantar dan diambil oleh suami ke tempat kerja.

Akhirnya sylphy selamat di daratkan di halaman rumah RBB. Ummi mematikan engin untuk kesekian kalinya dengan penuh kepuasan. Ummilah pemandu sylphy yang kedua selepas RBB. Selepas ini sylphy itu akan selalu bertemu ummi sebagai pemandunya. Ummi macam mahu menyanyi-nyanyi.

ring....ring... hand phone RBB berdering di sebelah bantal pembaringan nya sejak pulang tadi.
deringan mati sebab tidak dilayan.

ring...ring.. hand phone ummi pula berdering. Ummi terus angkat ini mesti panggilan daripada keluarga rapat.

"ummi kereta orang kena hentak dari belakang.. blah....blah...blah" terang ammar pada ummi dalam handphone itu.

Rupa-rupanya wira yang dipandu ammar telah mengalami kecederaan akibat kemalangan melibatkan 4 buah kereta di Telok Mas.
"kereta rosak depan belakang... tapi orang tak apa-apa" tambah ammar melegakan hati ummi.

ummi mula tersedar dari hayalan.... apakah wiraku itu mula berjauh hati.....

1 comment:

ssin said...

teruk ker?
camne leyh kene sekali?