Friday, February 6, 2009

Kelas Pertama Kami



(sebenarnya ada gambar lain nak upload kat sini... tapi ntah apa halnya blog ni tak boleh nak terima lagi gambar lain.....hmmph nak tunjuk gambar Hamzah dan partnernya Azman memakai kad matrik student UTM... tak dapat lah pulak)

Hari pertama excited bukan main nak belajar. Prof pulak memang veteran betul. Seronok lah dengar orang berpengalaman cakap pasal nak buat research. Umi punya pay attention. Tapi kelas punyalah lama 7 jam sehari. Untuk orang tua macam umi ni, pertama sakit pinggang sebab duduk lama. Kedua sakit mata sebab fokus semacam je. Ketiga sakit kepala sebab serious memikir. Malamnya tidur umi sudah jadi fikir dalam tidur atau tidur dalam fikir (tak tahulah mana satu)

So after first class I learned a lesson. I am not going to stress myself. I am going to free my mind. Belajar sambil relax. Masa muda-muda dulu okay lah. Bila dah tua, my short term memory dah weakened. Take a deep breath for a good amount of oxygen. Don't think too much. Just relax and enjoy your self.

Kata Prof, kita bukan nak ubah dunia cuma target nak dapat Phd aje.....

But still after second day... I am still hunting for a problem to be investigated.

Daripada pelajar bermasalah pembelajaran, dah pergi ke inclusive education lepas tu dah rasa nak fokus pada science curriculum , lepas tu nak tengok penilaian program PISMP je lah....

hait.... fokus .... fokus.... fokus....

Masa baca blog MACK81 ramai rakan-rakan ex-canadian student tulis... tetiba plak kengkawan yang tengah buat Phd dkt Cardiff dan Perth Australia menulis kat situ.Macam tetau je umi tengah memikir soal Phd umi ni,. Mostly started around 2003 the year I started my master and they are still struggling to finish the final part of their thesis. Ramai jugak kengkawan perempuan yang dah lama habis Phd.

Camna ni?????? Tapi bila kenangkan the only anak Hj Salleh dan Hjh Fatimah yang dapat Dr (Phd) boleh siapkan thesis dalam masa 3 tahun. Akak dia mesti boleh kot.

Maklang (Dr Fauziah Salleh) dan Mokde (Dr Norashikin) mesti ketawakan orang tua macam umi ni yang baru nak buat Phd. Masa pegi medical check up both Dr's yang check umi tu tengok umi macam pelik semacam jerk bila beritahu yang umi nak buat Phd. Kata Dr tu lagi orang medic anggap sambung belajau ni macam masuk semula ke penjara. Sebab orang medic dah teruk belajau. Doktor-doktor MD ni memang tak memotivasi langsung.

I guess I should refer to Mokteh ( Dr Zakiah) dan Paklang (Dr Sani) lah dalam hal ini.

Nota kaki:
saja stress kan nama rasmi pak sedara dan mak sedara u all supaya u all realize yang ada ramai Dr dalam our family. So u all tu bila nak join sekaki????

1 comment:

sikulat said...

arrhhh.. tidak.. tertekan.. tertekan.. saya jugak.. yang Master pun tade.. camne nih ? uhuhuh..

v(-0-)

p/s: ada harapan ke nak dpt Dr.Noorasmawati ??? hhohohoh..