Monday, January 31, 2011

Benarkah aku dalam ingatan mu?

Nota pesanan ringkas daripada hp itu kubaca berulang kali...terlalu manis untuk ku serap dalam hati ini...bagai menambah rongga-rongga oksigen dalam isi dada ku ..begitu berkesan sekali pesanan ringkas si penulis yang tiada ku tahu siapa gerangannya..

"Salam, cikgu, sihat tak? I'm missing u already, cikgu..I miss your jokes, laugh n everything abt u..take care cikgu..."

hah...entah siapalah gerangan yang telah mula terasa ketiadaan diriku ini dalam hidupnya...yang pasti dia muridku...

pesanan ringkas itu ku jawab juga dengan satu pesanan ringkas seadanya...

"terharu saya membacanya. InsyaAllah akan ketemu dalam IPG jugak..take care u too"

Kutulis balasan nya sedemikian rupa kerana aku amat yakin nota itu ditulis oleh seorang pelajar yang kelasnya telah diambil alih oleh pensyarah lain...dalam hati ku terdetik ...mungkin dia yang menulis kerana dia nampak terkesan dengan perubahan jadual tersebut..

Lewat kemudian...sewaktu melayari laman facebook yang dikerumuni oleh ramai bekas pelajar ku baru aku tahu siapa pemilik nota pesanan ringkas itu..bukan murid yang kusangka tetapi murid yang telah pun tamat pengajiannya dari kolej ku ini..

Diambang usia emas ku ini ...aku mula merasakan kemanisan menjadi seorang pendidik..dan makna diri bergelar seorang guru...

Menjadi seorang yang diingati memang amat menyegarkan...seperti sepohon pokok yang mendapat siraman dari hujan gerimis..

Semoga aku dapat mengongsi pengalaman ini bersama anak-anak didik di kolej yang kini semakin dekat dihati ini...

Cuma kadang-kadang terlintas juga bisikan ini..
"benarkah aku dalam ingatan mereka itu?"

1 comment:

normizarifah said...

terharunya saya...waaaa...rindu ummi jugaa